Genderkoek

Methodiek

Zie ook op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=2oLXO1ZBoFM

Doel

Leerlingen informeren over de verschillende aspecten rond seksuele en gender diversiteit.

Materiaal

Genderkoek (in bijlage onderaan)

Werkwijze

Toon de 'Genderkoek' via de projector. Duid de verschillende aspecten aan op de afbeelding en geef een uitgebreide uitleg bij elk aspect.

Geslacht Dit is biologisch bepaald. Je wordt geboren met een penis of vagina. Sommige mensen worden gebeuren met beide geslachtskenmerken: deze worden benoemd als interseks. Dit geslacht bepaald ook andere kenmerken van je lichaam zoals lichaamsbeharing en lichaamsvorm. Dit gebeurt allemaal op basis van de hormonen in het lichaam.
Identiteit Dit gaat over hoe je innerlijk gevoel is. Je kunt je identificeren als 'eerder mannelijk', 'eerder vrouwelijk' of 'vrouwelijk en mannelijk tegelijk'. Je identiteit hoeft helemaal niet samen te vallen met je biologisch geslacht.
Expressie Dit gaat over hoe je je uit via gedraging, kledij of reacties. Dit kan opnieuw 'eerder mannelijk', 'eerder vrouwelijk' of 'beide door elkaar' zijn. Het betekent dus, net zoals bij je identiteit, dat dit niet hoeft gelijk te lopen met je geslacht.
Aantrekking Dit gaat over je seksualiteit: tot wie voel je je aangetrokken? Opnieuw heb je hier heel veel variatie in. Homo, Lesbisch, Biseksueel, Panseksueel en Aseksueel zijn maar enkele van de voorbeelden in dit spectrum.

Met deze vier aspecten zijn enorm veel verschillende variaties personen te maken. Dit duid nog maar eens aan dat we allemaal uniek zijn.

Heel belangrijk om te weten: het concept 'gender' is volledig cultureel bepaald. Een klein voorbeeld: in Europa is het ongewoon voor twee mannen om hand in hand te lopen. In Pakistan is het echter doodgewoon, zonder dat daar het etiket 'homo' op wordt geplakt.

Mannelijkheid en vrouwelijkheid is dus iets wat door de maatschappij rondom ons bepaald wordt en is niet iets wat 'gewoon biologisch is'. Daarom is het ook mogelijk om hiervan af te wijken en mee te experimenteren.

BijlageGrootte
Afbeeldingspictogram genderkoek.png344.54 KB