Wat doe je als leerlingen leerkrachten uitschelden omdat ze (vermoedelijk) LGBTI zijn?

Wat doe je als leerlingen een leerkracht uitschelden voor janet, homo, pede, etc.

Tip: Reageer altijd en pak door
Het is belangrijk om ALTIJD te reageren en dit niet aan je voorbij te laten gaan.
 Ook als je niet precies weet wie het was. Leerlingen zijn namelijk slim genoeg om dit nooit alleen te doen maar werken vanuit de veiligheid binnen een groep.
Naast reageren is het in dit geval ook nodig om actie te ondernemen. Leerlingen die een leerkracht uitschelden mogen hier niet enkel met een berisping mee wegkomen. Volg dan ook de regels die er zijn omtrent pestgedrag en grensoverschrijdend gedrag. Ook hier is enkel bestraffen niet voldoende, zorg ervoor dat een leerlingbegeleider het gesprek met de leerling(en) kan aangaan. Denk ook na over herstelgericht werken.

Wat als je niet zeker bent wie in het groepje riep?
Stuur dan de hele groep naar de leerlingbegeleider. Niets doen omdat je niet precies weet wie het was, is precies hetgeen waarop de leerlingen hopen en zo kunnen ze ongestraft verder gaan. Een gesprek met de leerlingbegeleider is ook geen strafstudie, maar het geeft wel de kans om met de jongeren te praten over waarom het echt niet oké is om dit te doen. Als het consequent dezelfde groep is dan kan je bij herhaling wel kijken om de groep verder te bestraffen conform de regels de er zijn rond pestgedrag en grensoverschrijdend gedrag