De theorie: kruispuntdenken

Voor de volledige workshop gaan we uit van één principe: we laten de jongeren stilstaan bij hoe het is om anders te zijn en dat iedereen anders is op diens eigen manier. Discriminatie gebeurt op verschillende vlakken (op basis van gender, seksualiteit, etnisch-culturele achtergrond…) en komt vaak niet alleen. De manier hoe we daartegen kunnen vechten is echter dezelfde: mensen doen stilstaan bij het feit dat iedereen anders is en dat dit OK is!

Sinds enkele jaren bestaat hier een term voor: kruispuntdenken (intersectionality in het Engels). Deze term gaat uit van het feit dat er verschillende vormen van discriminatie en onderdrukking bestaan. Deze verschillende vormen kunnen vaak bij één persoon samenkomen (bijvoorbeeld lesbische vrouwen worden gediscrimineerd op hun seksualiteit en gender tegelijk). Een aparte aanpak per vorm van discriminatie helpt hier niet. We moeten oog hebben voor het volledige plaatje. 

Door op die manier naar mensen te kijken kun je je voorstellen dat iedereen op een gegeven moment zich ‘anders’ voelt. Ook de jongeren die bij je in de klas zitten zullen dit ooit meegemaakt hebben. Ga op zoek tijdens je workshops naar zulke verhalen waarbij jongeren zich ‘anders voelen’. Doordat ze het zelf ervaren hebben kunnen ze gemakkelijker empathie vinden over hoe het moet zijn om anders te zijn als holebi of transgender.